Wat ze je in reclames niet vertellen over je huid en wat je wel moet weten

“Deze crème werkt tot wel 5 lagen diep en geeft je zichtbare huidverjonging”

Huh…
Heb je deze zin ook wel eens gehoord? Hij kwam regelmatig op televisie voorbij.

Ooooh dacht ik, wat laten ze mensen nu toch weer geloven. Je bovenste huidlaag heeft inderdaad 5 lagen. Maar om daar te komen met een crème??

Heel klein in beeld stond er dan, in slechts enkele seconden; ‘5 lagen diep van de bovenste huidlaag’.
Zo klein dat je het televisiebeeld eerst stil moest zetten. Want ja, zelfs in reclame mag je niet liegen. Blijkbaar wel heel goed misleiden.

Crème - Rimpeltjes - Lijntjes - Wallen - Schoonheidssalon - Take Time 4 Beauty - Oud-Beijerland

Laat je niet gek maken

Ik snap het volledig hoor. Je wilt graag geloven dat het allemaal werkt. Dat er toch echt een crème bestaat die je huid verjongt. Wie wil er nou niet heel mooi ouder worden. Wie ontvangt er (wellicht stiekem) graag een compliment over zijn of haar huid. Ik wel hoor.

Een reëel beeld

Laten we eens kijken hoe je huid is opgebouwd. Zodat je een reëel beeld krijgt van wat een crème of behandeling wel of niet kan.

We kunnen onze huid vergelijken met een parkeergarage die vanaf de straat ondergronds gaat. Van buitenaf kijken we op het dak. Dit dak noemen we de hoornlaag.

De hoornlaag is het buitenste deel van onze eerste parkeer etage, de opperhuid. De laag die het meeste licht krijgt. Onze opperhuid heeft legio aan functies. Het bepaald grotendeels ons uiterlijk, regelt de temperatuur, speelt een hele grote rol in ons afweersysteem en nog veel meer.

Een parkeer etage lager bevind zich onze lederhuid. Deze ziet ook nog wel wat zonlicht maar al een stuk minder dan de opperhuid. De lederhuid heeft als belangrijkste functie om onze huid zijn stevigheid te geven.

De onderste etage van onze parkeergarage is de onderhuid. Hier is het donker. Er is geen zonlicht meer. Onze onderhuid kunnen we ook wel onze schokdemper noemen.  Ons onderhuids vetweefsel is hier aanwezig en onze lichaamseigen isoleerlaagje tegen onderkoeling.

Huiddoorsnede - Schoonheidssalon - Take Time 4 Beauty - Oud-Beijerland

Werkt je crème wel echt?

Om goed te begrijpen hoe en wanneer een crème werkt moeten we nog iets meer vertellen over deze huidlagen. Met name de opperhuid.
Deze eerste laag van de parkeeretage kun je verdelen in weer 5 laagjes. Je ziet de laagjes in de tekening hierboven uitvergroot.

Het belangrijkste hiervan om te onthouden is:

  1. Wij smeren onze verzorgingsproducten op de buitenste, bovenste laag. De hoornlaag.
    De hoornlaag bevat heel veel minuscule laagjes dode cellen die als lamellen over elkaar liggen en bij een gezonde huid onze huid beschermen en de PH waarde in tact houden.
  2. De onderste laag noemen we de basaalcellenlaag. Deze laag staat in verbinding met de lederhuid (de laag die onze stevigheid bewaard) en communiceert hiermee. Ook wordt vanuit deze laag de huid de hele nieuwe hoornlaag opgebouwd.

Van levende cel naar dode cel

Wanneer er een nieuwe cel vanuit de basaallaag wordt aangemaakt schuift zijn voorganger een laagje omhoog. Dit proces vind doorlopend plaats. Onderweg naar boven (naar de hoornlaag) verliest de cel zijn vocht, vitamines en bouwstoffen.

Willen we een huid gezond en mooi houden dan is het dus van belang dat er voldoende bouwstoffen en vitamines in de lagen aanwezig zijn. Hoe dieper deze stoffen komen hoe gezonder en mooier onze huid wordt opgebouwd. Het liefst zien we werkzame stoffen in onze basaalcellaag.

Kunnen ingredienten wel echt in de huid?

Twee belangrijke aspecten spelen een rol. Als eerste, de werkzame stoffen moeten door de huid herkent worden om opgenomen te worden. Onze buitenste dode hoornlaag is immers juist gemaakt om indringers (vreemde stoffen) buiten te houden. Lichaamseigen ingrediënten zijn dus heel belangrijk.
Het tweede is dat de moleculen van de ingrediënten klein genoeg zijn om door de 5 huidlagen heen te kunnen komen.

Oke, je weet nu, dat we onze ingrediënten in de onderste laag willen hebben om zo de huid mooi op te bouwen. Feit is dat ongeveer 80 tot 90% van de crèmes gemaakt worden om heerlijk te smeren, aangenaam te ruiken en ons optisch het gevoel te geven dat ze werken. Door bepaalde goedkope ingrediënten in een crème te gebruiken kun je dit gevoel geven. De crème blijft dan echter op onze dode laag liggen.

En heeft het zin om iets wat dood is te voeden?

Komen ingrediënten in de bassaalcellaag terecht dan mogen we het product een Cosmeceutical noemen. Zo niet, dan valt het onder de gewone cosmetica. Ook hierin is heel veel verschil te vinden hoor.

Nu gaan we kijken naar de rimpel.
Een rimpel kan op 3 manieren voorkomen. Het kan een droogte rimpel zijn. Een rimpel zijn door verslapping van de spiertjes en lijntjes veroorzaakt door minder stevig bindweefsel.

  1. De droogte rimpel, in ons bovenste laagje, ook wel craquelé lijntjes genoemd zijn goed te herstellen met een crème. Vanuit de bassaallaag de huid weer gezonder op laten bouwen geeft resultaat. Deze lijntjes geven ons een droog trekkerig gevoel.
  2. Een rimpel veroorzaakt door een spier is nooit met een crème alleen op te lossen. Gewoonweg omdat de spier veel dieper in de huid ligt. Alleen met goede apparatuur kunnen we de spier stimuleren. En met training. Net als bij je buikspieren. Een bekende rimpel door spierverslapping is vb de neus-lippenlijn.
  3. Verslapping van je huid kan resulteren in rimpeltjes. Zoals de lengtelijntjes die op je wang ontstaan, op je bovenlip en rond je ogen. Deze verslapping zie je ook bij de gelaatscontouren optreden. We zeggen ook wel: ‘de zwaartekracht is aan het werk’. Deze rimpels / huidverslapping vind plaats in het bindweefsel. Doordat het netwerkje van elastine vezels en collageen vezels wat minder strak staat. Vergelijk het met een uitgerekt elastiekje.

Heeft een crème aan de buitenkant opsmeren dan helemaal geen zin?

Ja, natuurlijk wel.
Met de juiste ingrediënten, in de juiste hoedanigheid kunnen we het bindweefsel wel ondersteunen en de huid helpen verstevigen. Ook door onze eerste laag, de opperhuid, gezond te houden zorgen we ervoor dat er minder vocht verdampt waardoor de kwaliteit van de huid mooi blijft en het functioneren optimaal.

Onze huid is een mooi en ingewikkeld orgaan.
Ben jij benieuwd hoe je zelf je hid stralend kunt houden of weer krijgen. Gewoon thuis. Met geheimen die je niet verteld worden door de grotere concerns.
Geheimen die jou helpen om je droogtelijntjes direct zelf te kunnen verminderen en om je huideigen collageen strak te houden. 
>>Download het e-book ’10 Geheimen voor een Stralende Huid’.
Met de juiste adviezen van een specialist kun je veel voor je huid betekenen. 
Een persoonlijke afspraak met een specialist is dan ook een mogelijkheid. Hiervoor hebben wij speciaal de >>Meet&Treat behandeling ontwikkeld.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare Blogs

Natural Nail Treatment

Verbeter je natuurlijke nagel met Biab, Gellak of Acrylgel met de Natural Nail Treatment. Houd je nagel gezond en sterk!

Ingrediënt in de spotlight – Glycolzuur

Glycolzuur is het ingrediënt dat je bij het juiste gebruik direct een stralende huid kan geven. Daarnaast is het een sterk exfoliant. Ontdek alle voordelen van Retinol in dit blog

Scroll naar boven