Voorkom je de griep met zonlicht? Is vitamine D de weerstand vitamine?

Gematigde blootstelling aan zonlicht geeft een flinke oppepper aan je immuunsysteem

15 Minuten per dag met gezicht en armen in de zon rond 12 uur of af en toe verantwoord onder de zonnebank met het hele lichaam zonder te verbranden. Het levert niet alleen voldoende Vitamine D3 op, maar blijkt ook een flinke oppepper te zijn voor je gehele immuunsysteem.
Tot deze conclusie kwamen Australische wetenschappers.

Voor je griep met zonlicht - Vitamine D - Schoonheidssalon - Take Time 4 Beauty - Oud-Beijerland

Gematigde blootstelling aan zonlicht

Het aantal wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van zonlicht op het lichaam is de afgelopen jaren internationaal toegenomen. Uit alle onderzoeken blijkt dat zowel zonlicht als kunstmatig zonlicht belangrijk is voor de aanmaak van Vitamine D3. Echter heeft zonlicht nog veel meer positieve effecten op ons lichaam.
Denk hierbij aan de positieve invloed op psoriasis, osteoporose, onze spieren, een mooie huid. Er worden zelfs verbanden gelegd met het tekort aan Vitamine D3 en bepaalde vormen van kanker. Een studie uitgevoerd door de onder meer wetenschappers van de universiteit van Perth* zette alle bestaande onderzoeken naar UV effecten op de gezondheid van de mens op een rij. Zij concluderen dat gematigde UV blootstelling met name een sterk stimulerend effect heeft op het menselijke immuunsysteem.

Invloed van Vitamine D op Psoriasis, MS en Astma

Het menselijke immuunsysteem kan vooral in de maanden met de R een oppepper gebruiken.
Vitamine D is van groot belang in de bestrijding van veel voorkomende infectieziekten zoals griep en verkoudheid. In de zomer bouwt ons lichaam Vitamine D op. Echter we moeten hiervoor wel voldoende buiten zijn. Minimaal 15 minuten onbeschermd in de zon. De opgebouwde Vitamine D wordt niet in ons lichaam gereserveerd. Is de zon er niet meer dan krijgt ons lichaam weinig Vitamine D. We houden dit niet lang vast.
In de studie* wordt er op gewezen dat gematigde blootstelling aan ultraviolet licht van groot belang is bij het voorkomen van Psoriasis, MS en Astma.

Logische verklaring tussen de vatbaarheid virussen en griep en Vitamine D tekort

Het Australische onderzoek onderbouwt de logische verklaring voor het feit dat rond de jaarwisseling verkoudheid en griep grootschalig de kop op steken: we missen de zon. Onze weerstand is lager.
Er lopen internationaal verschillende wetenschappelijke onderzoeken gericht op het verstandig gebruik van de zonnebank. Dit omdat af en toe onder de zonnebank gaan namelijk in korte tijd veel Vitamine D3 oplevert voor het lichaam.

Verstandig genieten van zonlicht

Studies van o.a. de Noorse Professor Moan stelde vast dat verstandig gebruik van de zonnebank een oplossing kan zijn. Nu is er over het gebruik van een zonnebank altijd veel discussie. Er in Nederland de richtlijn voor het verstandig gebruiken van de zonnebank vastgelegd. Iedere zonnestudio die aangesloten is bij de S.V.Z. volgt deze wettelijke richtlijnen.

Vitamine D uit zonlicht of voeding

De mens haalt de meeste vitamine D uit de zon. Wij zijn zo vormgegeven dat maar liefst 90% van onze vitamine D behoefte uit de zon komt. We hebben echter niet het hele jaar de juiste straling uit  zonlicht dat de aarde bereikt. Wij wonen hier in Nederland op een deel van de wereldbol waar er slechts een paar maanden per jaar UVB straling onze huid kan bereiken. Alleen UVB straling zorgt voor de aanmaak van vitamine D in onze huid. De overige maanden voelen wij wel warmte van de zon (ook heerlijk) echter dit is alleen de UVA straling. Deze straling geeft geen vitamine D aanmaak.
Via onze voeding kunnen wij de overige 10% vitamine D halen. Willen wij meer Vitamine D uit onze voeding halen dan zullen we 365 dagen per jaar veel vette vis moeten eten. Als de gehele mensheid dit zou doen is er gewoonweg niet voldoende vis in zee. Een voedingssupplement met voldoende Vitamine D3 kan het tekort aan vitamine D goed aanvullen.

Voedingssupplement met Vitamine D

Bij de keuze voor een voedingssupplement zijn er een aantal aspecten waar op gelet moet worden. Is het een volledig biologisch supplement. Is deze hoog genoeg gedoseerd (minimaal 500 tot 1000IU p/d). Zijn er geen onnodige stoffen aan het supplement toegevoegd. Is er vitamine K2 toegevoegd om de vitamine D op de juiste manier te laten opnemen. Laat je dus altijd goed informeren wanneer je een supplement aanschaft. Veel vitamine D suppletie is zeer laag gedoseerd en hierdoor een ‘druppel op een gloeiende plaat’.

Simpele test

Alleen wanneer de zon hoog genoeg staat maakt onze huid vitamine D aan. De aanmaak gebeurt onder invloed van UVB straling. Wanneer de zon lager staat legt de zonstraling een te lange weg af waardoor er op aarde alleen UVA straling overblijft. Deze straling voelt wel lekker warm maar maakt dus geen vitamine D aan.
Test: Ga met je rug naar de zon staan. Is je schaduw langer dan dat jij bent dan staat de zon te ver weg. Is je schaduw even groot of kleiner dan je bent dan komt er UVB straling op aarde.

Tot slot. De zon is heerlijk en zeer belangrijk. Echter heeft de zon ook een aantal nadelen. Zoals eerder genoemd heeft je de blanke huid ongeveer 15 minuten onbeschermd zonlicht nodig. De donkere huid heeft meer tijd nodig.  Bescherm je huid daarna met een goede SPF om huidkanker en huidveroudering te voorkomen. Met een goed beschermde huid kun je heerlijk genieten van alle voordelen die het zonlicht ons biedt.

Ik wil graag starten met het verhogen van mijn weerstand

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare Blogs

Natural Nail Treatment

Verbeter je natuurlijke nagel met Biab, Gellak of Acrylgel met de Natural Nail Treatment. Houd je nagel gezond en sterk!

Ingrediënt in de spotlight – Glycolzuur

Glycolzuur is het ingrediënt dat je bij het juiste gebruik direct een stralende huid kan geven. Daarnaast is het een sterk exfoliant. Ontdek alle voordelen van Retinol in dit blog

Scroll naar boven