Maskne: Acne of irritatie door het dragen van een mondkapje.

Maskne.

 

Een nieuwe vorm van acne heeft zijn intrede gedaan sinds de Corona pandemie.
Nou ja nieuw…

Nieuw is het niet. Het fenomeen irritatie, puistjes en pukkeltjes of soms flinke uitbraken van acne is erger geworden sinds we mondkapjes zijn gaan dragen. Zelfs bij mensen die normaal geen last hebben van acne komt het nu veelvuldig voor.

Mensen met een contact beroep en vooral ook mensen in de zorg dragen dagelijks heel wat uren een mondmasker. Maar denk ook aan jongeren die gebruik maken van openbaar vervoer of tijdens school mondkapjes dragen.
Omdat het nu vaker voorkomt bij een nieuwe groep mensen heeft het de populaire naam Maskne gekregen.

De naam Maskne is ontstaan door een samenvoeging van het woord Masker en Acne.

Hebben we er dan een nieuwe huidaandoening bij?
Nee hoor.

Wat is Maske?

De echte term voor Maske is Acne Mechanica. Deze vorm van acne ontstaat vooral door de wrijving en irritatie van het mondkapje. De wangen, de kin en het gebied rond de mond krijgen meer wrijving. Hierdoor wordt de huidbarrière verstoord. Vetten en huidolie worden door het mondmasker geabsorbeerd.
Daarnaast wordt de afgesloten huid broeierig door de uitgeademde adem, sluiten de poriën zich en hoopt talg zich op in het talgbuisje. Bacteriën en gisten krijgen nu meer kans om ontstekingen te vormen. Deze vorm van acne wordt Acne Occlusiva genoemd.
Twee vormen van acne dus die nu meer voorkomen door het dragen van een mondkapje.

Hoe voorkom je nu Maske?

Ik heb 7 tips voor je die je kunnen helpen bij het voorkomen van Maskne.

Tip 1.

Het allerbelangrijkste is dat we de huid barrière goed in tact houden. Wanneer de huid barrière is of wordt aangetast zal Maskne makkelijker ontstaan. De onbalans in de huid kan op langere termijn voor meer irritatie en droogte zorgen.

Smeren, smeren en smeren. Gebruik een goede moisturizer om te voorkomen dat je huid uitdroogt. Het liefst een wat minder droog product om zo een laagje tussen de huid en het masker te creëren. Let hierbij wel op dat het geen product is dat de huid ook nog eens afsluit. Hiermee vergroot je het probleem doordat de poriën de talg niet kwijt kunnen. Bacteriën krijgen hierdoor kans om zich te vermengen met het opgehoopte tal, de (verkeerde) crème met ontstekingen tot gevolg.

Een goede moisturizer die ofwel de huid barrière hersteld ofwel zorgt dat ontstekingen minder kans krijgen (denk hierbij aan het ingrediënt zink) is dus essentieel.
Welk van de 2 varianten je nodig hebt kun je met de huidspecialist bespreken.

Tip 2.

Uit onderzoek is gebleken dat het dragen van een katoenen of satijnen masker beter is dan een masker gemaakt van synthetische stoffen en polyester. Chirurgische maskers geven ook een hoger risico op het ontstaan van Maskne. Helaas kun je deze niet zomaar vervangen voor een katoenen variant i.v.m. met de veiligheid.

Tip 3.

Gebruik je een katoenen masker. Houd je masker schoon en fris. Was hem regelmatig op 60 graden en gebruik hierbij parfum vrije middelen. Zorg dat je altijd een reserve masker bij je hebt. Parfum uit een wasverzachter kan reactie geven.

Tip 4.

Gebruik je wel een synthetisch masker. Vervang je masker dan regelmatig. Zeker elke 4 uur en neem ( als de situatie het toelaat) even een ‘mondkapjes break’. Zit er niet teveel aan om zo te voorkomen dat je de bacteriën over je huid verspreid en voor meer wrijving zorgt.

Tip 5.

Reinig je huid regelmatig met een zachte reiniger. Reinig niet overdreven veel maar kijk vooral naar het type reiniging dat je gebruikt. Teveel reinigen met het verkeerde of een te sterk geconcentreerde stof kan juist voor meer droogheid en beschadiging zorgen.

Tip 6.

Gebruik het liefst geen make-up onder je mondmasker. Vooral een vloeibare foundation is funest en draagt bij aan het ontstaan van een broeierige omgeving. Wil je toch graag make-up dragen kies dan het liefst voor een Minerale Make-up. Maar dan ook echt 100% mineraal. Dit sluit de huid niet af en kan zelfs verzorgend werken.

Tip 7.

Kijk uit met anti-acne producten!
Een eerste, logische, reactie op acne kan zijn. Op zoek gaan naar een reiniging tegen acne en een crème tegen acne. Het probleem hierbij echter zijn 2 dingen.

  • De acne ontstaat vaak niet van binnenuit doordat je last hebt van een te hoge talgafscheiding. Nee, van buitenaf door het mondkapje. Producten tegen acne zijn meestal gericht op het aanpakken van verhoogde talgafscheiding van binnenuit. Je pakt dus het verkeerde probleem aan.
  • Door het verkeerde probleem aan te pakken droog je de huid extra uit. Een reactie van je huid kan zijn om dat juist meer talg te gaan produceren. Je komt in een cirkeltje terecht.

Met name producten met o.a. salicylzuur zijn populair bij acne. Heb je van nature een wat droge vochtarme huid dan werkt dit dus averechts. Je tast de huid barrière mogelijk ook aan door teveel zuren.

Kun je dan helemaal geen product met salicylzuur gebruiken of een ander zuur gebruiken?
Jawel, echter is het verstandig dit te overleggen met de huidspecialist. Je kunt er bv mee reinigen. Hierdoor werk je wel anti bacterieel en ga je dus de ontsteking tegen maar zit het niet op je huid tijdens het dragen van je mondmasker.

  • Wil je graag een advies over het juiste gebruik van je producten.
  • Wil je weten wat bij jou de oorzaak kan zijn van irritatie, roodheid en puistjes en vooral
  • Wat hiervoor de juiste oplossing is die bij jou huid past.

Wij staan (online) voor je klaar.
Mail ons je vraag. App ons of stuur een foto van je huid(probleem) door. Wij kijken met je mee.
Mocht het nodig zijn om wat meer informatie van je te krijgen of heb je behoefte aan een gesprek?
Wij plannen dan een Whatapp vido call, Skype of Zoom sessie met je in.

Speciaal om Maskne te kunnen verhelpen of te voorkomen heeft Image Skincare een behandeling ontwikkeld.

De Maskne Restore Treatment home edition

Het setje bevat een milde huid reiniging. 
The Stem Cell Facial Cleanser
Een moisturizer met matterende werking.
ClearCell Mattifying Moisturizer
3x een zuiverend masker.
I Mask- Purifying Probiotic Mask

Dit set is zacht en toch effectief genoeg voor de onzuivere huid. Heb je een extreem droge huid op dit moment dan adviseren we om eerst even contact op te nemen.

Share:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Huidverzorging om Maskne tegen te gaan.
On Key

Related Posts

Ontspanning op en onder de huid

Toe aan wat rust? De agenda staat volledig vol. Naast je sociale afspraken vraagt het werk veel van je. En wanneer je eindelijk thuis bent, wacht daar ook nog een berg aan schoonmaak- en onderhoudsklussen op je. Het duurt niet lang of je krijgt er een gestrest gevoel van. Wat zijn de gevolgen hiervan voor

Scroll naar top