Help, mijn huid heeft vakantiestress

Weken van zon, meer douchen en zee of zwembadwater hebben hun tol geëist van je huid

Je bent er heerlijk tussenuit geweest. Even vakantie. Je bent uitgerust teruggekomen en voelt je weer helemaal in balans.

Maar helaas. Je huid heeft het nu iets minder leuk. De balans is ver te zoeken.

Uit onderzoek blijkt dat veel vrouwen na de zomer meer huidproblemen ervaren. Wat kun je hier tegen doen en hoe kun je het voorkomen.

Vakantiestress - Huidirritatie - Schoonheidssalon - Take Time 4 Beauty - Oud-Beijerland

Zon, zee, veel douchen en zwembadwater

Terwijl jij hebt genoten van een heerlijk zomerseizoen. Een verkwikkende duik hebt genomen. Genietend van de warme zonnestralen op je huid. Wat vaker een douche gepakt, kreeg je huid het juist zwaarder te voorduren.

Vaker douchen, het chloor in zwembadwater, smeren met een te vette zonnebrand crème en/of heerlijk geurende bodylotion is geen feestje voor je huid. Daarnaast is een teveel aan zonlicht (UV stralen) slecht voor de conditie van je huid.
Het gevolg kan zijn; irritatie, rode vlekken, meer jeuk, schilfers, een hele droge huid of juist meer puistjes en ontstekingen.

Wat gebeurt er met je huid in het zomerseizoen

Er zijn drie factoren die een rol spelen bij het ontstaan van de irritatie.

 1. De UV straling van de zon onderdrukt je immuunsysteem. Hierdoor ontstaan makkelijker ontstekingen in je opperhuid (bovenste huidlaagje).  Deze ontsteking veroorzaakt een snellere afschilfering van je huidcellen. Je huid doet dit schilferen om sneller van de ontsteking af te komen. Een schilferige huid is dus als gevolg van zonlicht.
 2.  Je huid bevat van nature huidvetten. Deze huidvetten hebben we nodig om velen redenen. Eén ervan is het voorkomen van uitdroging van de huid. Lekker warm zwembadwater en vaker een douche nemen tasten je huidvetten aan. Niet het water op zich is hiervoor verantwoordelijk maar wel het chloor, de warmte en het douche product dat je gebruikt. De heerlijk schuimende douchegel / zepen zijn juist een aanslag voor je huid. Ze tasten de huidvetten en de PH waarde van de huid vaak aan. Kort douchen met een mild reinigingsproduct is het beste. De huid op je armen en benen bevat van nature al weinig talg (huidvet) waardoor je huid hier als eerste droogte zal vertonen.
 3. Irriterende emulgatoren, conserveermiddelen, de verkeerde zonnefilters, geur en kleurstoffen in een tal van heerlijke geurende verzorgingsproducten doen je huid geen goed. Deze hulpstoffen worden veelvuldig gebruikt in cosmetische producten. Ze veroorzaken veelal een zonneallergie. Met name in de combinatie met zonstraling. Sommige zonnebrandcrèmes zijn zo vet dat ze puistjes kunnen veroorzaken.

Hoe krijg je een rustige huid na de zomer?

Uit de zon blijven of niet gaan zwemmen zijn uiteraard niet de oplossing. Dit zijn juist elementen die de zomer zo fijn maken. Het ontspant ons lichaam en geest. Daarnaast heeft zonlicht ook zeker voordelen.
Wat kunnen we dan wel doen?
Hieronder een aantal tips om je huid zo rustig mogelijk te houden in de zomer en te herstellen na de zomer.

 • Gebruik een milde huidreiniger en voorkom huid uitdroging.
  Reinig je huid na een dagje zwembad of zee met een milde huidreiniger.
  Ruim schuimende zeepproducten geven een fris en verkwikkend gevoel. Echter zorgen deze dus voor een averechts effect. In deze producten wordt een surfectant toegevoegd om jouw dat frisse gevoel te geven. Helaas bestaan er een hoop huidonvriendelijke surfectants die gewoon in cosmetica gebruikt mogen worden. Deze lossen je natuurlijke vetten op. Je huidbarrière raakt beschadigd. Ongewenste schadelijke stoffen en bacteriën dringen zo makkelijker je huid binnen.
  Naast het beschadigen van de huidbarrière  wordt ook het talg van de huid ‘gewassen’. Talg heeft beschermende eigenschappen. Het bevat vitamine E (anti-oxidant) en het onderhoud onze huidflora. Een gezonde huidflora is o.a. belangrijk om onze huid de juiste zuurgraad te laten behouden. Alcohol en huidonvriendelijke surfectants tasten dus de natuurlijke, beschermende werking van je huid aan. Let er dus op dat dit niet in jouw reiniging product zit.
 • Voed je huid met een hydraterende creme.
  Je kunt je huidbarrière weer herstellen nadat deze is aangetast. Dit doe je door de juiste voeding aan de huidcellen te geven. Het doel van de juiste ingrediënten is om ervoor te zorgen dat het aanwezige vocht in je huid niet te snel verdampt.  Zwemmen zorgt ervoor dat je huid suikers en zouten verliest. Deze heb je hard nodig om je huid vocht te laten vasthouden. Wanneer crème de juiste stoffen bevat zal het de huid herstellen. Stoffen als glycerine en hyaluronzuur zijn hier mooie voorbeelden van. Ook zullen natuurlijke vetten een aanvulling zijn voor je huidbarière.
 • Herstellende salonbehandeling
  Is je huidbarrière dermate beschadigd dan is het lastig om dit zelf op te lossen. Een professionele salonbehandeling kan je huid op de goede weg helpen om het daarna met de juiste adviezen producten thuis sneller te laten herstaellen. Bij Take Time 4 Beauty hebben we de perfecte behandeling voor herstel. De Pascaud Professional Treatment.
  Ben je niet eerder in een salon geweest en wil je wel graag advies en een korte kennismakingsbehandeling. Dan is de Meet & Treat perfect voor jou.

Ontdek 10 geheimen om jouw huid te laten stralen

Het handboek voor elke vrouw met tips van experts

Gratis E-Book - 10 geheimen (1)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare Blogs

Natural Nail Treatment

Verbeter je natuurlijke nagel met Biab, Gellak of Acrylgel met de Natural Nail Treatment. Houd je nagel gezond en sterk!

Ingrediënt in de spotlight – Glycolzuur

Glycolzuur is het ingrediënt dat je bij het juiste gebruik direct een stralende huid kan geven. Daarnaast is het een sterk exfoliant. Ontdek alle voordelen van Retinol in dit blog

Acne - Schoonheidssalon - Take Time 4 Beauty - Oud-Beijerland

De hoofdoorzaken van acne

Ontdek de acht hoofdoorzaken van acne. Onze acne aanpak door persoonlijke hormoonanalyse, voedingsadvies, body/health check en behandelingen.

Scroll naar boven