Vitamine D, Zon, Bescherming en Huid – Hoe zit het nu precies!
Hoe zit het met de juiste UV bescherming en vitamine D3, welke is onschadelijk voor ons koraal en hoe lang mag je zonder bescherming in de zon!
Ze zorgen ervoor dat de voedingstoffen die we eten overal in ons lichaam terechtkomen. Het is tevens ons transportmiddel voor zuurstof.
Zeer belangrijk dus om de kwaliteit van onze bloedvaten gezond te houden. Hoe beter voedingstoffen en zuurstof naar al onze organen geleid kunnen worden hoe beter de kwaliteit van deze organen.
Voor een mooie huid zijn gezonde bloedvaten essentieel. Onze huid is het grootste orgaan dat we hebben. Echter krijgt dit orgaan als laatste voedingstoffen.
Ons lichaam zorgt er namelijk eerst voor dat onze belangrijkste organen voorzien worden van voeding ( uiteraard belangrijk om te overleven). Dit gaat via de grotere vaten. Daarna gaat het bloed via de fijnere bloedvaten naar o.a. onze huid. Onze voedingspatroon bevat tegenwoordig te weinig vitaminen en mineralen zodat er nog weinig voeding beschikbaar is om onze huid in een goede conditie te houden.
Voor velen is bovenstaande nog wel een logisch verhaal en lijkt de oplossing ook voor de hand te liggen ( als we tenminste alle reclame mogen geloven). Namelijk; we smeren er gewoon vitaminen op. Dit is dan ook heel normaal geworden.
Echter onze huid is niet in staat om heel goed stoffen op te nemen. Sterker nog, onze buitenste huidlaag ( een dode laag cellen) is juist gemaakt om zoveel mogelijk vreemde stoffen buiten te houden.
Ik adviseer mijn cliënten in de salon dan ook liever om naast een goede verzorgende crème de juiste voedingstoffen te eten. Dit brengt vitamines direct op de plek waar ze nodig zijn om een mooie huid te krijgen of te behouden. Ook helpen bepaalde voedingstoffen bij een rode of couperose huid. Hierbij zijn we dus weer bij het begin. Hoe zorgen we dat ons vaten stelsel zo gezond mogelijk blijft om voldoende stoffen te transporteren.
We weten vooral wat we niet moeten eten om onze bloedvaten te belasten. Hier worden we tegenwoordig, gelukkig, voor gewaarschuwd. Eet geen transvetten, wees gematigd met verzadigd vet en snelle koolhydraten. Wil je hier meer over weten kijk dan hier voor meer uitleg over dit onderwerp.
Wat kunnen we juist wel eten om te zorgen dat onze bloedvaten gezond blijven.
De EFSA ( Europese Voedselveiligheid Autoriteit) heeft alleen aan Vitamine C en aan walnoten een officiële gezondheidsclaim toegekend. Vitamine C draagt bij tot normale collageenvorming voor normale werking van de bloedvaten en walnoten dragen bij tot het verbeteren van de elasticiteit van de bloedvaten.
Gelukkig is er naast deze twee voedingsstoffen nog meer eten waarvan mag worden aangenomen dat het bijdraagt aan een gezondheid van onze bloedvaten. De EFSA heeft hier echter( nog) geen gezondheidsclaims aan toegekend.
Met name de Polyfenolen die we vinden in klein fruit zijn ontzettend goed voor onze bloedvaten. Denk bij klein fruit met name aan blauwe druiven, bessen, kersen, frambozen enz. Alle het eten dat een rode schil bevat heeft een mengel van polyfenolen in zich. Ook producten die hiervan zijn afgeleid. Ja… ook rode wijn.
Polyfenolen bieden bescherming tegen het ontstekingsproces dat aan de binnenste laag van onze vaatwand kan ontstaan. Als deze laag (endotheel) ontstoken raakt kunnen de bloedvaten langzaam verstopt raken. Prof. Michel de Lorgeril beschreef dit in 1992 aan de hand van het Middellandse Zee eetpatroon. In bepaalde streken in Frankrijk wordt vetrijk gegeten met veel vis, fruit en verse groente en regelmatig rode wijn. Hier is echter een lager sterftepercentage aan hart- en vaatziekten dan in andere regio’s.
Het eten van deze vruchten komt onze gezondheid en huid en dan ook zeker ten goede. Er is echter één probleem. Om dagelijks voldoende binnen te krijgen moeten we wel 600gr blauwe druiven of ander klein fruit eten. Ook het drinken van rode wijn is pas effectief bij minimaal 6 glazen per dag. Dit heeft meer nadelen dan voordelen en adviseren we dan ook zeker niet.
De oplossing kan zijn een voedingssupplement dat polyfenolen bevat.
Naast polyfenolen speelt ook Vitamine K2 een rol bij het behouden van gezonde bloedvaten. Het eiwit MGP wordt in onze vaatwand aangemaakt om aderverkalking te remmen. Dit eiwit wordt alleen actief gemaakt als er voldoende Vitamine K2 aangemaakt wordt. Te weinig Vitamine K2 betekent dus minder goed beschermd tegen aderverkalking. Als er extra Vitamine D wordt aangemaakt of ingenomen wordt er extra van het eiwit MGP aangemaakt.
Vitamine K vind je ook weinig terug in onze voeding. Een natuurlijke bron is kaas en kwark. Ook K2 in de vorm van een supplement is geen overbodige luxe. Er is één andere voedingsstof dat voldoende Vitamine k2 bevat. Het Japanse Natto, hier in Nederland moeilijk te krijgen en ook de smaak wordt minder gewaardeerd. Maar wel een hele goede bron van K2.(Bij gebruik van anti stollingsmedicijnen moet je altijd eerst met de arts overleggen of je je vitamine K2 inname mag verhogen).
Een zachtgekookt eitje bevat Vitamine B12. Een bepaalde stof (homocysteïne) is een risicofactor voor het ontstaan van hart en vaatziekten. Een teveel van deze stof zorgt voor een ophoping in de vaatwanden waardoor deze langzaam verstopt raken. Vitamine B12 breekt deze stof in het bloed af.
Daarnaast bevat een ei ook nog twee stoffen ( Betaïne en Choline), die het eiwit homocysteïne kan verlagen. Dan is er nog Lecithine. Dit houd je cholesterol in oplossing waardoor aderen minder snel dichtslibben.
Omega3 is een vetzuur dat onze celwanden beschermd en speelt met name in onze bloedvaten een grote rol. Voldoende Omega3 vetzuren zorgen ervoor dat we minder ontstekingsgevoelig zijn.
We denken bij een ontsteking meestal niet aan onze huid. Maar in onze huid spelen ontstekingsreacties vaak een rol. Bijvoorbeeld bij een onrustige huid. Maar ook bij een rode huid, kleine bultjes en rosacea is een ontsteking vaak de aanleiding.
Probeer zoveel mogelijk van bovenstaande voedingsstoffen dagelijks te eten. Echter wanneer we reëel zijn weten we ook dat dit in ons huidige leefstijl lastig is. Een goed supplement biedt dan de oplossing. Neem dan bij voorkeur altijd een supplement dat volledig biologisch is. Let er ook op dat het geen onnodige hulpstoffen bevat.
Wil je hier meer informatie over of heb je last van rosacea, couperose, een auto immuunziekte die zich op de huid openbaart of een andere ontstekingsreactie aan je huid dan ben je welkom om eens langs te komen voor een persoonlijk gesprek.
Hoe zit het met de juiste UV bescherming en vitamine D3, welke is onschadelijk voor ons koraal en hoe lang mag je zonder bescherming in de zon!
Verbeter je natuurlijke nagel met Biab, Gellak of Acrylgel met de Natural Nail Treatment. Houd je nagel gezond en sterk!
Glycolzuur is het ingrediënt dat je bij het juiste gebruik direct een stralende huid kan geven. Daarnaast is het een sterk exfoliant. Ontdek alle voordelen van Retinol in dit blog
Retinol is al jaren hét ingrediënt dat in één adem wordt genoemd met anti-aging. En dat is niet zomaar. Ontdek alle voordelen van Retinol in dit blog
Heb je vragen over onze diensten, vul dan het onderstaande contactformulier in.