De zin en onzin van Detoxen

Heeft het detoxen echt zin?

Is het van tijdelijke aard?
Of is het allemaal onzin.

Wanneer je, net zoals je nu doet, het internet er op na slaat om informatie over detoxen te vinden wordt je overspoelt door detox vakantie’s, sapkeuren, darmspoelingen en meer.

Er worden regelmatig plantjes gevonden en ingrediënten aanbevolen die je kan nemen om je lichaam eens flink te reinigen.

Detoxen de zin en onzin - Schoonheidssalon - Take Time 4 Beauty - Oud-Beijerland

Om te beginnen zet ik even wat feiten op een rij

 • De darmen van een baby doen er ongeveer 15 tot 18 uur over om voedsel te verteren.
 • Naarmate we ouder worden kost de spijsvertering steeds meer tijd.
 • We eten teveel ongezonde stoffen, denk aan; kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen en geurstoffen (e-nummers).
 • Er wordt te veel zout en vet genuttigd.
 • Wij leven met steeds meer stress. Ook stress heeft invloed op onze spijsvertering, er gaat namelijk meer bloed en energie naar je hoofd en minder naar je spijsverteringsysteem.
 • Afvalstoffen slaan we op in ons vetweefsel. Dit maakt dus dat we ons vetweefsel hard nodig hebben.
 • Stress zorgt er meestal voor dat we meer of ongezonder gaan eten waardoor nog meer afvalstoffen in onze vetreserves worden opgeslagen.
 • Medicijnen, denk aan bv. pijnstillers en antibiotica kuren, belasten ons lichaam.
 • Stoffen van buitenaf hebben ook een belastende werking op ons lichaam, denk hierbij aan uitlaatgassen maar ook allerlei giftige stoffen die via onze huid binnendringen door bv. schoonmaakmiddelen en zelfs cosmetica.
 • Ons immuunsysteem wordt belast door toxische stoffen en we hebben minder energie.

Als we bovenstaand rijtje bekijken lijkt het wel degelijk zinvol om eens flink te ontgiften.

Maar hoe doe je dit dan? En waarmee?

Als je besluit een detox kuur te gaan doen dan kun je in korte tijd veel afvalstoffen kwijtraken.
Echter ga je daarna direct weer terug naar je gewone voedingspatroon dan geeft de detox kuur je geen lange termijn effect.
Ook moet je er rekening mee houden dat je tijdens een detox kuur bepaalde belangrijke stoffen minder of te weinig binnenkrijgt. Tijdens de detox kuur komen er altijd allerlei giftige stoffen vrij. Deze moeten zo snel mogelijk je lichaam verlaten.
Om de afvoer van gifstoffen te bevorderen heb je weer andere stoffen nodig die je hiermee helpen. Denk hierbij aan de spijsverteringsenzymen en anti-oxidanten.

Doen we een kuur van enkele dagen dan ruimt het lichaam niet voldoende toxische stoffen waardoor de vrijgekomen afvalstoffen direct weer worden vast gezet in onze vetreserves. Uiteraard speelt voldoende water drinken hierbij ook een rol.
Bovenstaande feiten vertellen ons dus dat detoxen heel goed is maar doe het nooit voor een dagje of slechts enkele dagen. Je lichaam kan toxische stoffen jarenlang vast houden in je vetreserves. Wew zijn ze niet zo snel weer kwijt. Voor een langere periode blijkt detoxen wel effectief te zijn.
Echt effectief is het pas als je structureel je eet en leefpatroon aanpast om te zorgen dat de afvalstoffen zich niet direct weer vastzetten.

Detoxen om gewicht te verliezen

Een goede detoxperiode helpt je ook om gewicht te verliezen. Dit kan wel zo’n 2 kilo per week zijn. Een detoxkuur is een mooi begin van een structurele verandering in je eet en leefpatroon.

Wanneer je een detox kuur inzet als dieet dan zal dit juist een negatief effect op je gewicht hebben. Op het moment dat je weer gewoon gaat eten zal je lichaam weer vet willen vasthouden om de nieuwe gifstoffen die binnenkomen op te gaan slaan. Dit geeft het bekende jojo effect.

Jojo effect door detoxen

Dit jojo effect is zeer ongezond en hierdoor raakt ons spijsverteringssysteem volledig uit balans. Ook onze hormonen kunnen hierop reageren.
Als het lijkt of je van iedere hap direct aankomt, als je continue trek hebt, of als je lichaam juist geen seintje geeft dat je honger hebt, dan is je spijsvertering volledig uit balans.
Een tekort aan bepaalde stoffen houd het verliezen van gewicht tegen. Een teveel aan afvalstoffen houd gewichtsverlies ook tegen en bevorderd het jojo effect.
Wil je echt je gewicht gaan beheersen dan is het belangrijk dat je leert wat bepaalde stoffen met je lichaam doen zodat je weet wat wel en niet kan en wanneer.

Een dieet volgen is dus helemaal niet positief voor je lichaam. ( Maar wisten we dit niet stiekem al?)
Het gebruik van een detoxkuur is alleen raadzaam als dit gevolgd wordt door een goed voedingsplan waar je je hele leven iets aan hebt. Je wilt immers niet een paar weken per jaar je goed voelen maar gewoon iedere dag.

Ph Waarde

Een belangrijk effect van detoxen is het herstellen van de PH waarde van je lichaam. De zuren en basen in je lichaam moeten in balans zijn om je prettig te voelen. Ook heeft de PH balans invloed op het wel of niet verliezen van gewicht.

Welke stoffen helpen je lichaam detoxen

Onderstaand vind je een aantal stoffen die belangrijk zijn om je lichaam te helpen ontgiften. Het belangrijkste is uiteraard dat de stoffen vaak in een synergie met elkaar het beste werken. De stoffen moeten niet bewerkt zijn en het liefst zo uit de natuur komen. De ontgiftende stoffen zouden niet alleen reinigend op je darmen werken maar ook op celniveau.

Zeolieten zijn natuurlijke vulkanische mineralen, die in bepaalde delen van de wereld worden gedolven. Zeolieten ontstaan als gevolg van een chemische reactie tussen het as van een vulkaan en het zout van de zee in gehard lava over een periode van duizenden jaren. Zeoliet heeft een unieke structuur met grote gaten, die vrije radicalen aantrekken, vasthouden en vervolgens verwijderen uit het lichaam.

Dankzij de honingraat-achtige structuur vangt zeoliet ongewenste stoffen op een cellulair niveau. En omdat het een van de weinige negatief geladen mineralen in de natuur is, werkt zeoliet als een magneet voor vrije radicalen. Eeuwenlang zijn poeders van specifieke zeolieten gebruikt in Azië ter bevordering van de gezondheid.

In het algemeen is zeoliet een goede keuze voor:

 • Ondersteuning van een gezond immuunsysteem.
 • Het helpen met verwijderen van vrije radicalen en andere ongewenste stoffen.
 • Het onderhouden van een gebalanceerde pH en het bevorderen van gezonde alkalische (basische) niveaus, belangrijk voor de gezondheid en voor een goede immuun functie.

Een lichaam met de juiste alkalische niveaus bevat veel zuurstof hetgeen weer de natuurlijke weerstand en het behoud van spiermassa bevordert. Dit zorgt in essentie voor een vertraging van het verouderingsproces.

Chia zaad is een eetbaar zaad afkomstig uit de woestijnen in Zuid-Mexico. Deze kleine maar formidabele zaadjes hebben een lange geschiedenis in gezondheid en voeding. Tijdens de pre-Columbiaanse periode vormden Chia zaden een belangrijk deel van het voedingspatroon van de Maya’s en Azteken en werden ze bewaard als overlevingsrantsoen voor de strijders van de Azteken.

Tegenwoordig wordt Chia zaad steeds populairder vanwege hun gezondheidsvoordelen, die vergelijkbaar zijn met die van lijnzaad. Chia is een overvloedige bron van Omega-3 vetzuren en bevat ook een hoog gehalte aan antioxidanten. Daarnaast heeft Chia zaad een hoog vezelgehalte en bevat het sporenelementen zoals calcium, fosfor, mangaan, koper, molybdeen, zink, enz..

Organische Spirulina wordt geïsoleerd uit zoetwater algen. Spirulina kan helpen door het verstrekken van eiwit, ijzer, vitaminen, mineralen en vele andere essentiële micro-nutriënten, die vaak ontbreken in ons voedingspatroon als een resultaat van onregelmatig eten, een hectisch leven of een gebrek aan goede voedingskennis.

Chlorella is een groene alg rijk aan chlorofyl. Dit helpt met de verwerking van zuurstof en ondersteunt hetlichaamseigen reinigingsproces door belangrijke eliminatiesystemen zoals de darmen, lever en bloed te ondersteunen. Het heeft de potentie om onze natuurlijke ontgiftingsprocessen te ondersteunen door:

 • Het ondersteunen van de immuun functie.
 • Het helpt met een efficiëntere vertering.
 • Het helpt een gezond cholesterol en bloedsuikerspiegel te handhaven.

Eén van de meest leven gevende stoffen op aarde is chlorofyl. Chlorofyl is het pigment, dat groene planten hun kleur geeft. Voeding die rijk is aan chlorofyl heeft een diep groene kleur en helpt met het aanmaken van nieuwe bloedcellen en met het reinigingsproces in het lichaam. Chlorofyl helpt ook met mondhygiëne en het neutraliseren van ongewenste lichaamsgeuren.

Vanaf de tijd dat Hippocrates voor het eerst de gezondheid bevorderende eigenschappen van Wilgenschors rapporteerde is dit een gewaardeerd ingrediënt, dat wereldwijd wordt gebruikt ter bevordering van de gezondheid. Actieve koolstof afkomstig uit wilgenschors kan tot 1000 keer zijn eigen gewicht aan gifstoffen en andere chemicaliën aan zich binden en vasthouden. Vanwege deze eigenschap is actieve koolstof een wereldwijd gebruikte reinigingsstof.

Gember is populair vanwege zowel de smaak als de positieve effecten op de gezondheid. Gember bevat krachtige antioxidanten en het is aangetoond dat gember de bloedcirculatie bevordert. Ook wordt gember al eeuwenlang gebruikt bij het verlichten van maag- en darmklachten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare Blogs

Natural Nail Treatment

Verbeter je natuurlijke nagel met Biab, Gellak of Acrylgel met de Natural Nail Treatment. Houd je nagel gezond en sterk!

Ingrediënt in de spotlight – Glycolzuur

Glycolzuur is het ingrediënt dat je bij het juiste gebruik direct een stralende huid kan geven. Daarnaast is het een sterk exfoliant. Ontdek alle voordelen van Retinol in dit blog

Acne - Schoonheidssalon - Take Time 4 Beauty - Oud-Beijerland

De hoofdoorzaken van acne

Ontdek de acht hoofdoorzaken van acne. Onze acne aanpak door persoonlijke hormoonanalyse, voedingsadvies, body/health check en behandelingen.

Scroll naar boven