fbpx

Cellulite; herken de fasen en voorkom dat het zich verder ontwikkeld.

Herken cellulite en voorkom cellulite.

Je kent het wel, die vervelende, ontsierende bobbels of juist putjes op heupen, billen etc.
In dit blog gaan we in op de verschillende fasen van cellulite. En wat is cellulite nu precies.

Stofwisselingsstoornis

Cellulite is een stofwisselingsstoornis van de vetcellen in de onderhuidse vet en bindweefsellaag. De vetcellen nemen meer vet op dan ze kunnen afgeven en zwellen daardoor op.

Cellulite kent verschillende fasen.

 • Fase 1.
  Wanneer je de huid in een plooi tussen je wijsvinger en duim neemt zie je onderhuids kleine bobbeltjes en putjes ontstaan. Dit betekent dat cellulite zich gaat ontwikkelen. Deze bobbeltjes zijn al bijna niet meer weg te krijgen zijn vooral een waarschuwing dat je maatregelen moet gaan nemen om te voorkomen dat je naar fase 2 gaat. Begin beter te letten op je voeding, beweeg meer, verbeter de lymfe afvoer en de doorbloeding en probeer je oestrogeen spiegel te verlagen. Lees er meer over in het artikel “Kun je cellulite behandelen”.
 • Fase 2.
  De cellulite is nu blijvend zichtbaar, zowel wanneer je staat of ligt. Wanneer je nu aktie gaat ondernemen in de vorm van behandelingen (endermologie, massage, universal contour wrap) en de maatregelen bij fase 1 genoemd, dan is het mogelijk cellulite terug te dringen naar fase 1. Belangrijk in deze fase is dat behandelingen en de aangepaste levensstijl worden volgehouden anders komt de cellulite weer terug.
 • Fase 3.
  In deze fase is de cellulite niet meer weg te krijgen. Een aangepaste leefstijl en behandelingen kunnen er wel voor zorgen dat de cellulite niet verergert. Ook is het voor mensen die deze fase van cellulite hebben al heel prettig wanneer er vocht en afvalstoffen worden afgevoerd. Op deze manier is de verharding van de cellulite minder en zal de huid soepeler aanvoelen. Bij intensief behandelen kan deze vorm worden teruggedrongen naar een fase 2.

Nog een aantal kenmerken van cellulite:

 • Vocht. Lymfevocht ligt opgeslagen in het cellulite gebied. Je kunt zelf controleren of je hier last van hebt door met je wijsvinger stevig op de cellulite huid te drukken. Zie je een putje ontstaan dat vrijwel direct weer verdwijnt dan is er weinig vocht. Duurt het echter enkele seconden voordat het verdwijnt dan is er veel vocht aanwezig. Dit vocht is gelukkig prima af te voeren.
 • Medium cellulite. Er is verschil tussen harde cellulite en medium cellulite. Medium cellulite is vaak tot de overgang aanwezig en is beter te behandelen dan harde cellulite. Wanneer je de huid tussen je duim en je wijsvinger als een plooi opneemt voel je een wat korrelige structuur. Dit kan ook wat pijnlijk zijn door de verklevingen die onderhuids aanwezig zijn.
 • Harde cellulite. Deze vorm komt vaak na de overgang voor. Door de test met het opnemen van een huidplooi zul je voelen dat het weefsel alleen bestaat uit harde stukken. Ook doet het opnemen van de huidplooi geen pijn meer.

Overgewicht niet de veroorzaker.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat cellulite niet wordt veroorzaakt door overgewicht. De veroorzaker is een stoornis in de vetstofwisseling. Cellulite komt voor bij slanke vrouwen terwijl er (te) zware vrouwen zijn die helemaal geen last hebben van cellulite. Wel is het zo dat vrouwen die aanleg hebben voor cellulite dit zeker gaan ontwikkelen zodra ze i gewicht aankomen. Cellulite is namelijk niets anders dan teveel vetten die worden opgeslagen doordat het lichaam ze niet kan afvoeren.
Cellulite komt meestal voor bij vrouwen. Dit heeft te maken met vrouwelijk hormoon oestrogeen. Vrouwen slaan makkelijker extra vetten op om reserves te hebben. Dit gedrag van het lichaam stamt nog uit de oertijd. In tijden van schaarste en zwangerschap had de vrouw altijd extra brandstof voor zichzelf en de baby. Ook speelt gebruik van de pil een rol.
Cellulite is voor een groot deel erfelijk bepaald. Hoe het zich uiteindelijk ontwikkeld heb je echter wel zelf in de hand.
Cellulite komt voor op de benen, billen, heupen en buik (onder de navel). Het ontstaat meestal als eerste op de achterkant van de bovenbenen en de billen. De oorzaak hiervan is zitten. De doorbloeding en lymfe afvoer worden belemmerd door zitten. Een oplossing hiervoor is regelmatig even op te staan en te bewegen. Ook het zitten op een zacht kussen helpt.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

On Key

Related Posts

Wat is laserontharen en hoe werkt het?

Permanent van haren af. Dit klinkt natuurlijk fantastisch. En dat is het ook. Zeker wanneer je je erg aan de haren stoort. Of wanneer ze problemen opleveren. Denk aan irritatie van het scheren. Rode bultjes bij je bikinilijn. Ontstekingen die achterblijven na het scheren. Ook het schaamtegevoel dat komt kijken bij het hebben van haargroei.

Veel gestelde vragen over definitief ontharen

https://youtu.be/tHtlgUX2tgQ Zie je door de bomen het bos niet meer…   Heb je vragen over permanent ontharen? Vragen over het verschil tussen soorten Laser en IPL methodes.Scroll dan door onze lijst met veel gestelde vragen over definitief ontharen. Staat je vraag er niet bij of wil je meer uitleg. Download dan onderstaand de gratis video

Gezonde bloedvaten voor een mooie huid.

Ons bloedvaten stelsel is een heel mooi systeem in ons lichaam.   Ze zorgen ervoor dat de voedingstoffen die we eten overal in ons lichaam terechtkomen. Het is tevens ons transportmiddel voor zuurstof. Zeer belangrijk dus om de kwaliteit van onze bloedvaten gezond te houden. Hoe beter voedingstoffen en zuurstof naar al onze organen geleid

Voorkom je de griep met zonlicht. Is Vitamine D de weerstand vitamine?

Gematigde blootstelling aan zonlicht geeft een flinke oppepper aan je immuunsysteem   15 Minuten per dag met gezicht en armen in de zon rond 12 uur of af en toe verantwoord onder de zonnebank met het hele lichaam zonder te verbranden. Het levert niet alleen voldoende Vitamine D3 op, maar blijkt ook een flinke oppepper

De zin en onzin van detoxen

Heeft het detoxen echt zin? Is het van tijdelijke aard? Of is het allemaal onzin. Wanneer je, net zoals je nu doet, het internet er op na slaat om informatie over detoxen te vinden wordt je overspoelt door detox vakantie’s, sapkeuren, darmspoelingen en meer. Er worden regelmatig plantjes gevonden en ingrediënten aanbevolen die je kan

Scroll naar top