Cellulite; herken de fasen en voorkom dat het zich verder ontwikkeld

Herken cellulite en voorkom cellulite

Je kent het wel, die vervelende, ontsierende bobbels of juist putjes op heupen, billen etc. In deze blog gaan we in op de verschillende fasen van cellulite. En wat is cellulite nu precies.

Cellulite herken de fasen en voorkom - Schoonheidssalon - Take Time 4 Beauty - Oud-Beijerland

Stofwisselingsstoornis

Cellulite is een stofwisselingsstoornis van de vetcellen in de onderhuidse vet en bindweefsellaag. De vetcellen nemen meer vet op dan ze kunnen afgeven en zwellen daardoor op.

Cellulite kent verschillende fasen

 • Fase 1.
  Wanneer je de huid in een plooi tussen je wijsvinger en duim neemt zie je onderhuids kleine bobbeltjes en putjes ontstaan. Dit betekent dat cellulite zich gaat ontwikkelen. Deze bobbeltjes zijn al bijna niet meer weg te krijgen zijn vooral een waarschuwing dat je maatregelen moet gaan nemen om te voorkomen dat je naar fase 2 gaat. Begin beter te letten op je voeding, beweeg meer, verbeter de lymfe afvoer en de doorbloeding en probeer je oestrogeen spiegel te verlagen. Lees er meer over in het artikel “Kun je cellulite behandelen”.
 • Fase 2.
  De cellulite is nu blijvend zichtbaar, zowel wanneer je staat of ligt. Wanneer je nu aktie gaat ondernemen in de vorm van behandelingen (endermologie, massage, universal contour wrap) en de maatregelen bij fase 1 genoemd, dan is het mogelijk cellulite terug te dringen naar fase 1. Belangrijk in deze fase is dat behandelingen en de aangepaste levensstijl worden volgehouden anders komt de cellulite weer terug.
 • Fase 3.
  In deze fase is de cellulite niet meer weg te krijgen. Een aangepaste leefstijl en behandelingen kunnen er wel voor zorgen dat de cellulite niet verergert. Ook is het voor mensen die deze fase van cellulite hebben al heel prettig wanneer er vocht en afvalstoffen worden afgevoerd. Op deze manier is de verharding van de cellulite minder en zal de huid soepeler aanvoelen. Bij intensief behandelen kan deze vorm worden teruggedrongen naar een fase 2.

Nog een aantal kenmerken van cellulite:

 • Vocht. Lymfevocht ligt opgeslagen in het cellulite gebied. Je kunt zelf controleren of je hier last van hebt door met je wijsvinger stevig op de cellulite huid te drukken. Zie je een putje ontstaan dat vrijwel direct weer verdwijnt dan is er weinig vocht. Duurt het echter enkele seconden voordat het verdwijnt dan is er veel vocht aanwezig. Dit vocht is gelukkig prima af te voeren.
 • Medium cellulite. Er is verschil tussen harde cellulite en medium cellulite. Medium cellulite is vaak tot de overgang aanwezig en is beter te behandelen dan harde cellulite. Wanneer je de huid tussen je duim en je wijsvinger als een plooi opneemt voel je een wat korrelige structuur. Dit kan ook wat pijnlijk zijn door de verklevingen die onderhuids aanwezig zijn.
 • Harde cellulite. Deze vorm komt vaak na de overgang voor. Door de test met het opnemen van een huidplooi zul je voelen dat het weefsel alleen bestaat uit harde stukken. Ook doet het opnemen van de huidplooi geen pijn meer.

Overgewicht niet de veroorzaker

Tot slot is het belangrijk om te weten dat cellulite niet wordt veroorzaakt door overgewicht. De veroorzaker is een stoornis in de vetstofwisseling. Cellulite komt voor bij slanke vrouwen terwijl er (te) zware vrouwen zijn die helemaal geen last hebben van cellulite. Wel is het zo dat vrouwen die aanleg hebben voor cellulite dit zeker gaan ontwikkelen zodra ze i gewicht aankomen. Cellulite is namelijk niets anders dan teveel vetten die worden opgeslagen doordat het lichaam ze niet kan afvoeren.
Cellulite komt meestal voor bij vrouwen. Dit heeft te maken met vrouwelijk hormoon oestrogeen. Vrouwen slaan makkelijker extra vetten op om reserves te hebben. Dit gedrag van het lichaam stamt nog uit de oertijd. In tijden van schaarste en zwangerschap had de vrouw altijd extra brandstof voor zichzelf en de baby. Ook speelt gebruik van de pil een rol.
Cellulite is voor een groot deel erfelijk bepaald. Hoe het zich uiteindelijk ontwikkeld heb je echter wel zelf in de hand.
Cellulite komt voor op de benen, billen, heupen en buik (onder de navel). Het ontstaat meestal als eerste op de achterkant van de bovenbenen en de billen. De oorzaak hiervan is zitten. De doorbloeding en lymfe afvoer worden belemmerd door zitten. Een oplossing hiervoor is regelmatig even op te staan en te bewegen. Ook het zitten op een zacht kussen helpt.

Yes, ik wil een BB Glow treatment!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare Blogs

Natural Nail Treatment

Verbeter je natuurlijke nagel met Biab, Gellak of Acrylgel met de Natural Nail Treatment. Houd je nagel gezond en sterk!

Ingrediënt in de spotlight – Glycolzuur

Glycolzuur is het ingrediënt dat je bij het juiste gebruik direct een stralende huid kan geven. Daarnaast is het een sterk exfoliant. Ontdek alle voordelen van Retinol in dit blog

Scroll naar boven