Cellulite behandelen of voorkomen?

Hoe vaak zien we folders en reclame over het behandelen van cellulite? Ook wel sinasappelhuid genoemd.
Er zijn vele crèmes en zelfs apparatuur voor thuis. Daarnaast worden er veel verschillende (en soms dure) behandelingen in een salon aangeboden.

Werkt het nu echt of willen we het gewoon graag geloven. Wanneer ga je verschil zien? Is dat dan alleen korte termijn resultaat of ook voor lange termijn?
Om antwoord te geven op deze vragen zal ik je eerst meer vertellen over cellulite en de oorzaak ervan.

Cellulite behandelen - Schoonheidssalon - Take Time 4 Beauty - Oud-Beijerland

Is de sinasappelhuid hetzelfde als cellulitis?

Cellulitis is een bacteriële infectie van het onderhuidse bindweefsel. Cellulitis is iets anders dan ‘het cosmetische cellulite‘, ook wel de sinasappelhuid genoemd. Bij Cellulitis kun je je echt ziek voelen, koorts krijgen en pijn hebben. Er is een roodheid en zwelling te zien. 
Cellulite is vervelend maar hoeft niet medisch behandeld te worden. Hier heb je zelf (deels) invloed op. 

Komt cellulite alleen voor bij overgewicht?

Een misvatting over cellulite is dat het alleen voorkomt bij mensen met overgewicht. Cellulite komt ook gewoon voor bij slanke vrouwen en bij mensen die sporten. Bij overgewicht heb je wel automatisch meer kans op cellulite. Ook bij vrouwen komt het meer voor dan bij mannen. Hier straks meer over.

Waardoor ontstaat cellulite?

Vrouwen hebben, in tegenstelling tot mannen, een meer rekbare huid. In de oertijd hadden we deze ruimte onder onze huid nodig om brandstof, in de vorm van vet, op te slaan. In een tijd van schaarste en tijdens een zwangerschap is er dan altijd extra brandstof beschikbaar. Deze brandstof komt vrij onder invloed van hormonen wanneer dit nodig is.

Tegenwoordig kennen we geen schaarste meer. Alle vetten (of suikers die in vet worden omgezet) worden nu in ons onderhuids vetweefsel opgeslagen. Deze opgeslagen vetten spreken we niet meer aan doordat we dagelijks weer opnieuw eten (vetten en suikers) binnen krijgen.

Op de plaats waar het vet onder onze huid wordt opgeslagen zitten een soort vakjes. Deze ontstaan doordat de vakjes worden gescheiden door bindweefsel (gemaakt van collageen type 1.). Het lijkt op een soort honinggraat. Ieder vakje wordt gevuld met vetten.

Wanneer de stofwisseling goed werkt dan worden deze vakjes geleegd op het moment dat er energie nodig is. Maar bij een verstoorde stofwisseling worden de vakjes niet meer geleegd. De vakjes worden gevuld met vet en puilen uit. De bindweefsel schotjes rekken niet goed mee waardoor er putjes ontstaan.

De vetcel

Iedere vetcel heeft een eigen aan en afvoer kanaaltje. Dit is een ader, een slagader en een lymfevat. Op het moment dat de stofwisselingsstoornis ervoor zorgt dat vetten niet goed worden afgebroken, worden de vetcellen tegen elkaar geduwd. Zo worden ook de aan- en afvoerbuisjes dichtgedrukt. Hierdoor wordt de stofwisseling nog slechter en gaat het vet verharden binnen de bobbeltjes.

Oorzaken van het ontstaan van cellulite

 1. Veel stofwisselingsstoornissen zijn genetisch bepaald. Zo ook cellulite.
 2. Onze stofwisseling sterk afhankelijk van hormonen. Bij cellulite is er sprake van oestogeendominantie. Een juiste balans tussen testosteron (mannelijk hormoon) en oestrogeen (vrouwelijk hormoon) helpt tegen cellulite. Bij een onbalans zien we het lichaam reageren. Te veel oestrogeen zorgt voor meer vetopslag. Meer testosteron is dus ideaal. Echter een overschot hiervan is weer verantwoordelijk voor meer overbeharing en acne.
 3. Een andere oorzaak zien we in het gebruik van de pil. Toen de anti conceptie pil kwam zagen we het aantal gevallen van cellulite toenemen.
 4. De overgang en veroudering is een moment dat de oestrogeen spiegel daalt. Ook dan zien we vaak een toename of een verandering in het soort cellulite. Het bindweefsel wordt naarmate we ouder worden slapper en het vet is dan inmiddels verhard. Door deze oorzaken samen wordt cellulite veel meer zichtbaar. 
 5. Laaggradige ontstekingen in je lichaam door een ongezonde leefstijl of overgewicht.
 6. Tussen onze vetcellen zit altijd vocht. Dit vocht vult zich met afvalstoffen. Vaak zien we dat deze afvalstoffen niet goed kunnen worden afgevoerd waardoor er naast de cellulite tevens oedeem vorming ontstaat.
 7. Door veel zitten en weinig bewegen wordt de circulatie van de doorbloeding en lymfeafvoer slechter. Ook dit werkt cellulite in de hand.
 8. Stress, slecht slapen en xeno-oestrogenen werken ook oestrogeendominantie in de hand wat weer tot cellulite kan leiden.

Cellulite heeft dus meerdere oorzaken. Ben je erfelijk belast dan kun je weinig doen. Echter de meeste oorzaken hebben te maken met leefstijl (voeding en hormoonbalans). Hier kun je dus zeker iets aan doen.

Is cellulite te behandelen?

Willen we cellulite aanpakken moeten we dus:

 •  Meer balans in de hormonen krijgen.
 • Ons voedingspatroon aanpassen zodat er minder vet wordt opgeslagen.
 • Laaggradige ontstekingen aanpakken.
 • De reeds ontstane cellulite langzaam afbreken.
 • Zorgen dat afvalstoffen beter worden afgevoerd.

Cellulite is dus zeker goed te behandelen wanneer er een behandelplan is dat alle punten aanpakt. Eénmalig een (salon) behandeling geeft vaak een korte termijn resultaat aan de buitenkant van je lichaam te zien. Echter de oorzaak is aan de binnenkant van je lichaam. Wanneer je nalaat dit aan te pakken zal de cellulite snel weer terugkomen.

Het resultaat dat we van behandelingen kunnen verwachten hangt af van de fase waar de cellulite zich in bevind. Lees hier meer over het herkennen van de verschillende fasen.

Wat kun je zelf doen!

 1. Sporten en dan met name krachttraining. Dit zorgt ervoor dat er meer testosteron wordt aangemaakt. Met name wanneer je de grote spiergroepen traint. Bijkomend voordeel is ook dat er zo meer energiefabriekjes worden aangemaakt in de spieren waardoor ook de vetverbranding verbeterd.
 2. Stress beperken. Denk ook aan stress die veroorzaakt wordt door laaggradige ontstekingen, slecht slapen en xeno-oestogenen.
 3.  Voeding aanpassen. Voeding eten die meer hormonale balans biedt.

Waar kunnen wij je mee ondersteunen?

 1. Cupping behandeling is een bewezen effectieve methode om afvalstoffen af te voeren en doorbloeding te stimuleren. Onze cupping specialist Judith is tevens orthomoleculair geschoold (weet alles over voeding en leefstijl) waardoor ze je kan ondersteunen en adviseren in voedingkeuzes.
 2. Laaggradige ontstekingen aanpakken. Wij kunnen meten of je lichaam veel laaggradige ontstekingen heeft. Tevens kunnen we je adviseren hoe je deze kan aanpakken. Wil jij weten hoe jouw ontstekingsgevoeligheid is? Boek hier je intake
 3. Je lymfesysteem activeren. Met onze Linfopress activeer je je volledige lymfesysteem en het werkt zeer ontspannend op je lichaam. Ruim 40 minuten ontspannen terwijl een speciaal pak het werkt voor je doet.
 4. Je leefstijl en eventueel gewicht aanpakken. Hiervoor kun je een consult boeken en wordt er samen met jou gekeken naar de beste aanpak.
Wil jij je cellulite aanpakken en weer vol zelfvertrouwen voor de spiegel staan. Wij helpen je. Voor een volledig advies consult inclusief een kennismakings aanpak klik je op onderstaande button.
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare Blogs

Natural Nail Treatment

Verbeter je natuurlijke nagel met Biab, Gellak of Acrylgel met de Natural Nail Treatment. Houd je nagel gezond en sterk!

Ingrediënt in de spotlight – Glycolzuur

Glycolzuur is het ingrediënt dat je bij het juiste gebruik direct een stralende huid kan geven. Daarnaast is het een sterk exfoliant. Ontdek alle voordelen van Retinol in dit blog

Scroll naar boven