Cellulite behandelen of voorkomen?

Hoe vaak zien we folders en reclame over het behandelen van cellulite?
Zoveel crèmes en apparatuur voor thuis en daarnaast veel verschillende (dure) behandelingen in een salon.

Werkt het nu echt of willen we het gewoon graag geloven. En wanneer je na een behandeling verschil ziet, is dat resultaat dan alleen voor korte termijn of ook voor lange termijn?
Om antwoord te geven op de vraag; kunnen we cellulite succesvol behandelen, moeten we eerst iets uitleggen over de oorzaak van cellulite.

Cellulite behandelen - Schoonheidssalon - Take Time 4 Beauty - Oud-Beijerland

Komt cellulite alleen voor bij overgewicht?

Een misvatting over cellulite is dat het alleen voorkomt bij mensen met overgewicht. Niets is minder waar. Cellullite heeft niets te maken met overgewicht maar is voornamelijk een stofwisselingsstoornis. Het komt ook gewoon bij slanke vrouwen en (top)sporters voor. Heb je een stofwisselingsstoornis dan verbrand je wel automatisch slechter je vetten. Overgewicht ligt dan op de loer.

Waardoor ontstaat cellulite?

Om te weten of een behandeling tegen cellulite bij jou gaat werken, is het eerst van belang om te weten hoe cellulite ontstaat .
Vrouwen hebben, in tegenstelling tot mannen, een meer rekbare huid. In de oertijd hadden we deze ruimte onder onze huid nodig om brandstof, in de vorm van vet, op te slaan. In een tijd van schaarste en tijdens een zwangerschap is er dan altijd extra brandstof beschikbaar. Deze brandstof kwam vrij onder invloed van hormonen wanneer dit nodig was. Tegenwoordig kennen we geen schaarste meer. Alle vetten (of suikers die in vet worden omgezet) worden nu in ons onderhuids vetweefsel opgeslagen. Deze opgeslagen vetten spreken we niet meer aan doordat we dagelijks weer opnieuw eten (vetten en suikers) binnen krijgen.

Op de plaats waar het vet onder onze huid wordt opgeslagen zitten een soort vakjes. Deze ontstaan doordat de vakjes worden gescheiden door bindweefsel (gemaakt van collageen type 1.). Het lijkt op een soort honinggraat. Ieder vakje wordt gevuld met vetten. Wanneer de stofwisseling goed werkt dan worden deze vakjes geleegd wanneer er energie nodig is. Maar bij een verstoorde stofwisseling worden de vakjes niet meer geleegd. De vakjes worden gevuld met vet en puilen uit. De bindweefsel schotjes rekken niet goed mee waardoor er putjes ontstaan.

De vetcel

Iedere vetcel heeft een eigen aan en afvoer kanaaltje. Dit is een ader, een slagader en een lymfevat. Op het moment dat de stofwisselingsstoornis ervoor zorgt dat vetten niet goed worden afgebroken, worden de vetcellen tegen elkaar geduwd. Zo worden ook de aan- en afvoerbuisjes dichtgedrukt. Hierdoor wordt de stofwisseling nog slechter en gaat het vet verharden binnen de bobbeltjes.

Oorzaken van het ontstaan van cellulite

  • Veel stofwisselingsstoornissen zijn over erfbaar. Zo ook de stoornis die cellulite veroorzaakt.
  • Daarnaast is onze stofwisseling sterk afhankelijk van hormonen. Er moet een juiste balans zijn tussen progesteron (mannelijk hormoon) en oestrogeen (vrouwelijk hormoon). Bij een onbalans zien we het lichaam reageren. Te veel oestrogeen zorgt voor meer vetopslag. Meer progesteron is dus ideaal maar een overschot hiervan is weer verantwoordelijk voor meer overbeharing en acne.
  • Een andere oorzaak zien we in het gebruik van de pil. Toen de anti conceptie pil kwam zagen we het aantal gevallen van cellulite toenemen.
  • De overgang is een moment dat de oestrogeen spiegel daalt. Ook dan zien we vaak een toename of een verandering in het soort cellulite. Het bindweefsel wordt naarmate we ouder worden slapper en het vet is dan inmiddels verhard. Door deze oorzaken samen wordt cellulite veel meer zichtbaar. Na de overgang is het behandelen van cellulite ook vele malen moeilijker.
  • Tussen onze vet cellen zit altijd vocht. Dit vocht vult zich met afvalstoffen.Vaak zien we dat deze afvalstoffen niet meer goed kunnen worden afgevoerd waardoor er naast de cellulite tevens oedeem vorming ontstaat.
  • Door veel zitten en weinig bewegen wordt de circulatie van de doorbloeding en lymfeafvoer slechter. Ook dit werkt cellulite in de hand.

Zoals je kan zien is er niet één aanwijsbare oorzaak voor cellulite maar zijn er meerdere.

Is cellulite wel of niet te behandelen?

Willen we cellulite aanpakken moeten we dus meer balans in de hormonen krijgen, ons voedingspatroon aanpassen om te zorgen dat er minder vetten worden opgeslagen en de reeds ontstane cellulite langzaam afbreken en ook nog eens zorgen dat afvalstoffen beter worden afgevoerd.
Met één behandeling zien we vaak een verschil in centimeters. Dit positieve gevolg is echter een korte termijn resultaat omdat er met name vocht is afgevoerd. Er word in reclames vaak centimeters verlies beloofd maar er wordt niet bij verteld hoe lang dit verlies aan centimeters vasthoud. Op zich niet verkeerd wanneer je voor een vakantie even iets strakker wil zijn maar het helpt niet om de cellulite af te breken.
De wat duurdere salonbehandelingen met bijvoorbeeld cryolipolyse, ultrasoon enz. hebben wel degelijk effect maar moeten zeer frequent worden uitgevoerd. Met 6 tot 10 behandelingen red je het vaak niet. Minimaal 20 zijn er nodig.

Het resultaat dat we van behandelingen kunnen verwachten hangt af van de fase waar de cellulite zich in bevind. Lees hier meer over het herkennen van de verschillende fasen.

Conclusie

Cellulite is wel degelijk te behandelen. Mits we niet al te grote wonderen verwachten. Hoe jonger je begint met de behandeling, hoe beter het resultaat. Ook kun je veel doen om cellulite te beperken wanneer je weet dat je erfelijk belast bent.
Af en toe een behandeling is niet raadzaam. Er een langere tijd voor uittrekken of kijken wat je zelf kunt doen om je vetstofwisseling te blijven activeren is wel raadzaam.
Naast de behandelingen is het ook belangrijk om te gaan bewegen en om je voedingspatroon aan te passen. Wanneer je ergens een behandel kuur laat doen let er dan op dat er tevens kennis over voeding, beweging en hormonen aanwezig is om je verder te kunnen helpen.

De behandeling die wij zelf ter ondersteuning in de salon aanbieden is de Universal Contour Wrap. Deze behandeling breekt opgeslagen afvalstoffen af die zijn opgeslagen in onderhuids bindweefsel. Hierdoor ontstaat meer ruimte in het onderhuids bindweefsel. De vetcel krijgt nu ook meer ruimte om afgevoerd te worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare Blogs

Ontspanning op en onder de huid - Schoonheidssalon - Take Time 4 Beauty - Oud-Beijerland

Ontspanning op en onder de huid

Ontspanning op en onder de huid De agenda staat volledig vol. Naast je sociale afspraken vraagt het werk veel van je. En wanneer je eindelijk thuis bent, wacht daar ook nog een berg aan schoonmaak-

Scroll naar boven